Na zdravje, Notranjci!

Napišimo še kaj o oddaji, posvečeni Notranjski. Po napovedi najboljše “etno-fletno skupine…” smo se prirežali na oder, ampak … zavrtimo film še malo nazaj!

Na televiziji je poseben red. Preden greš pred kamere te naličijo, sicer bi se menda na ekranu  svetil kot vložena kumara. Hudo!  Poglejte te nezaupljive moške face! Jasno, najprej smo na stol hrabro porinili Uršo …

… in Dašo. Ženske pač to prenašajo bolj profesionalno!

Kaj nam je bilo še hudega? Ja, lačni !  Jure je prinesel sušeno postrv in ajdovo kašo z gobami. Seveda tudi  kauro – sakrabolt, če ne veste, kaj je kaura, še niste probali svet! Pojedli smo jo po snemanju!  Društvo podeželskih žena je pripravilo vrsto dobrot, med njimi grenadir marš, ki jih je predstavila gospa Ana!

Notranjci smo ustvarjalni ljudje. Ansambel Bloški odmev je dokazal, da smo glasbeniki…

… Polde pa, da smo izumitelji. Bločan nič ne vrže stran, še krive deske je toliko časa vrtil po rokah, da si je izmislil smeči. Izvedeli smo, da so bile praktično prevozno sredstvo, saj sta se lahko hkrati peljala dva – punca spredaj.

Aleš je predstavil še druge naše pogruntavščine, past za polhe (škrince ali škatle), polhovko in polharjevo opremo.

Člani Kulturneg društva Rak so v notranjskih nošah predstavili starodavni ples štajeriš, …

…, kelnar’ca Magdalena pa je naredila preliv na obrazu sicer že z vsemi žavbami namazanega Jureta Godlerja, ki nas je zabaval kot gospa Milka.

Avtorji oddaje imajo lepo navado, da se na koncu pofotkajo z nastopajočimi in gosti. Tako smo prišli tudi do slike bloških legend, Micke in Franca Anzeljca s Hudega vrha.

Vrnimo se na začetek. Prirežali smo se na oder in …

————————-
Foto: Slavko Joželj, Matjaž Žnidaršič, arhiv Fletno.

Komentiraj