Diskografija: Ne bom se jokala

V desetih letih smo naredili kar nekaj studijskih posnetkov. Vseh je  38, izdali smo  jih na dveh cedejkah, tretja bo izšla v septembru.

Prvi dober posnetek je nastal junija 2003 v studiu Radia 94 – Lisička je prav zvita zver. Matjaž je zastavil ritem z neko ropotuljico, imenovano “jajček”.  Andraž in Bojan sta odpeljala boogie riff do pevke Daše. Ritem kitaro sta igrala Milan in Janez, bobnov pa še nismo imeli!

To je bil naš prvi na radiu predvajani posnetek in tudi naš prvi uspeh!
Live različica, ki jo lahko slišite zgoraj, je nastala kasneje.

Zgodaj spomladi 2004 so nas z Radia 94 povabili naj posnamemo celoten album. Naredili smo 12 priredb, med njimi tudi koroško Mojcej. Po delu besedila, kjer stoji “Ne boš se jokava, ko boš se udava, boš dolgo ležava, se zmirom smejava …” je album dobil ime: Ne bom se jokala.

Mojcej je bil zahteven “komad”. Matjaž je že imel veliko izkušenj iz snemanj s pevskimi zbori, zato je svoj vodilni vokal naredil bolj ali manj zlahka, enako tudi Daša. Ostali smo imeli nekaj konceptualnih težav. Naše prve priredbe so bile narejene za akustično zasedbo, prva cedejka pa je bila v celoti “električna”. To se ji pozna, saj so aranžmaji ponekod precej elementarni.

Ključni trik te zgodbe je bil ritem. Etno v ritmu! Vsako skladbo smo preigrali na več možnih načinov in se nato odoločili za tistega, ki se ji je najbolj ulegel. Tako smo poleg standardnega rocka našli še country, mazurko, nekakšno kranjsko sambo, kaj vse ne.

Za to smo potrebovali bobnarja – in našli mladega Davida. Tolkala so tedaj postala koncertni inštrument. S tem si je oddahnil tudi Matjaž, ki je bil sicer pevec, vendar je poleg igral še orglice, drumelco, priročne bobne, “jajček” in tamburin.

Na cedeju je še ena priredba avtorske pesmi, Veseli pastir cerkničana Frana Gerbiča.

Album je izšel decembra 2004. Predstavili smo ga na radijskih postajah R94, Radiu Sora, na Valu 2002 v oddaji Telstar, na Radiu Koper v oddaji Dopoldan in pol …

Promocijski koncert je bil 16. aprila 2005. Vodila ga je klovnesa Eva Škofič Maurer, sodeloval je otroški pevski zbor iz Cerknice in zbor Slavček iz Loške doline.

Naslednjič: Na levo tri, na desno tri

Fotografije: arhiv Fletno.

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s